Monday, 31 December 2012

Recap 2012~

Last day for 2012
esok dah tahun depan..hehe 2013..
2012 tahun yg serba mencabar buat sy..

Sy mengalami kehilangan demi kehilangan..
which ada ketika sy rasa terduduk yg xboleh nk bangun lg..
But Alhamdulillah, iman masih di dada..
sy masih seorang muslim yg ada Allah untuk sy bergantung..I realized that..

Tapi tahun 2012 juga rezeki sy murah..doa sy bnyk yg dikabulkn..
Hati sy juga always tenang selain drpd waktu2 sy berhadapan dgn detik perpisahan tersebut..
Syukur Alhamdulillah Ya Allah..atas segala rezeki kurniaanMu..

Sya xthu sejauh mna perjalanan yg akan saya tempuh..
sya xthu bila Allah akan mengambil sy..
but as for tomorrow, tomorrow and tomorrow, there's still many hope and wish for my life..

Saya xpernah ada azam yg serius dlm hidup sy..
that's y sy xterlalu berusaha untuk mncapai azam sy..
sy hny selalu berdoa agar setiap thun yg mendatang menjadikan sy lebih baik dan ada peningkatan dalam hidup sy..

But for this new year (not start for 2013 only, in fact dah start berazam since awl muharram hari tu) sy memng dh pasang stu azam..~menamatkan zaman bujang this year! haha..(sy agak malu sedikit yer apabila menulis ini..hehe)

Saya tiada calon lg..tp sy seperti di lamun cinta sekarang..ok itu sgt teruk!haha
But xmustahil..sy percaya pd Allah..
Sy ada bnyk sebb knp out of sudden sy came out dgn decision untk berkahwin sgra..

padahal before this sy memng xde hati, hati tertutup, bad impression dan bnyk lg la yg sy rasa sy xnak kahwin..
tp sy thu sy xpatut ada rasa mcm tu..then sy selalu berdoa supya bukakkan pintu hati sy..
Alhamdulillah, nmugkin doa itu telah termakbul..
I get the feel again..

Hopefully sy akn terus bersemngt untk mencapai azam sy..
Tercapai atau x sy serahkan semuanya pada Allah
Dialah sebaik2 perancang..

Welcome 2013 with lots of happiness..in Shaa Allah~

Friday, 28 December 2012

???

xthu nak tulis apa..
so many things happened lately..
rasa blur..
kesihatan pun xmenentu..
dah 2 hari ni sakit perut..
tambah dgn ulser bwh lidah lg..huhu..

esok cuti..tp cuti yg dipaksa..
kenapa ckp cuti yg di pksa?
Sebb esok ct, tp tolak cuti..

so carry forward cuti to next year only 0.5 day..

ingat dapat la bwk 2 hari ke depan
kot2 nk kawin thun depan dpt la cuti lebih ckit..heheee
tp hari tu EL plak sebb anak cousin passed away..
dah tinggal 1 hari..
pastu tolak 0.5 day untk esok, maka tnggal stgh hari je bwk thun depan..

Skang ni dok risau to my another cousin..
dh cukp bulan tggu hari je nk bersalin..
ttba semlam dia msej kpl baby naik ke ats plak..
tp Alhamdulillah td dia ckp dah trun balik

Macam2 yg jadi..
bnyk betul kenangan 2012 ni,,
Semoga Allah merahmati kami semua..aminnn


Wednesday, 12 December 2012

Coret2 Seminar

Last Friday attend a seminar rahsia mencari pasangan..
It was great!best tersgt best..
Pas balik keje jumaat tu mula2 agak rushing gak coz nk kejar masa..
tp ttba kawan sy yg dr pedas tu xsiap lg..
maka driving la slow2..

Smp nilai dah kol 7..smpt mkn malam dulu..
seminar supposed start kol 8..tp kol 8 kami kat rumah lg..huarg
maka sy pun drive mcm pelumba F1 nk kejar masa..
dr Nilai nk ke Bandar seri mahkota tu takes about 30 mnts gak la..

Tapi melayu tetap melayu
walaupn smp kol 8.30..xstat pun lg prog
ktorang2 mula2 dah frust gak la kot terlepas doa pembukaan by ustaz Don (konon2 la)..hehe

Program bermula lebih kurang 8.40 hingga 12 mlm..
pengisian sgt bnyk..rsa bertuah dpt pergi..
Abes je prog kawan sy ajak la pergi ambik gmbr ustaz don kat pentas..
sy jawab..not interested la..gmbr dia bnyk kat intnt..google je..haha

Then ktorang pergi kat booth2 yg ada jual buku2..
xlama pastu ustaz don n Dr Fadzilah Kamsah pun keluar..
maka mereka berdua pn dikerumuni oleh rmai org untk bergmbr..
kawan sy yg td tu dah excited blik nk bergmbr..
sy agak mls la nk berebut2 tu..
maka tgk dr jauh je..tp kawan yg sorang ni dok ckp jom la nadia, jom la nadia..hua3
ttba ada sorang pak cik pakai baju coklat lalu sebelah ktorang..
owd Dr Fadzilah Kamsah rupanya..maka kawan sy yg excitd td bertmbh excited..
Maka inilah hasilnya..





Terserlah keexcitedtan di wajahnya kan??hahaha...

Pastu ustaz don plak mnjadi sasaran seterusnya..sy memng segan nk bergmbr dgn ustaz..
Tapi entah knp seolah2 jln itu dipermudahkn..
Ttba kerumunan yg mengerumuni ustaz Don hilang entah ke mana..
Ustaz Don berada betol2 di depan sy..dan kawan sy yg td tu berkata..cpt2 la nadia..
dan sy pun mngeluarkn ayat ini~ustaz nk ambik gmbr boleh??haha
maka inilah hasilnya..




Haha..selesai bergmbr smpt cakap dkt ustaz: Ustaz doakan untk sy..then ustaz pun mndoakan untk sy dan rakan2..semoga dipertemukan jodoh..amiinnn...kami pulang ke rumah dgn hati yg sungguh besar malam itu..
Mudah2an ada keberkatan dr doa ustaz tersebut dan insyaAllah usaha akan terus dipertingktkan....aminn

Tuesday, 4 December 2012

Seminar~

This friday i will attend satu seminar iaitu~ 'Rahsia Mencari Pasangan'..hehe
Mantap x? seorang kawan sy mesej sy ajak join this program..dia kata

~Nadia, ni salah satu bentuk usaha gak kan?

Usaha la tu..usaha untuk mncari yg terbaik...

Hari tu pun ada promot kat TV alhijrah...

Actually sy dah bnyk pergi seminar berkaitan baitulmuslim...smp org kata ilmu dh bnyk..praktikal je x lg..hehe

pape pun tujuan utama pergi ialah mencari ilmu...ingin yg terbaik perlu berusaha..

Semoga usaha sy menghasilkan sesuatu..

P/S" credit kpd kwn sy yg ajak sy join progrm ni..^_^

Tuesday, 20 November 2012

Things to do~

Okeh sgt bosan..
Lately ni memng dah xde smngt nk kerja..
Bila buat benda yg kita xsuka nk buat..
bertahan hanya dgn sebab komitmen..dan..
 kerana bersyukur, at least aku ada kerja..ramai lg diluar sana yg xde kerja..
Alhamdulillah..

Rasa nk balik tido je ni..
tapi sebelum tu banyak benda nk kena buat..
Balik ofis ni
~pegi klinik, btolkan apa yg xbetul (hopefully dr cni boleh buat la..huhu)
~singgah giant, beli barang2 dapur..stock lauk dah habis
~Of cos masak
~Basuh baju
~shampu rambut (tu pn nk cite ke..hehe..bila bersyampu mesti mngmbil masa ketika mandi)
~pas mandi makan

So tolak tambah darab bahagi kol 10 malam gak baru dpt tido..huhuhuhu
Sila Bersemangat Nadia!

Friday, 16 November 2012

Maal Hijrah Ana~

Salam Maal hijrah buat semua...
1434 hijrah
Saya sgt bersemngt menyambut thun baru..
Antara azam thun baru ialah menamatkan zaman bujang pd thun baru (1434/2013)..hehe
Okeh no 3 dan 6 adalah no bertuah sy..maka sy rsa sgt bersmgt nk full fill azam nih..
So lets start enhance d usaha~ mencari calon dan berdoa.ngeh3..

Bnyk yg berlaku di hujung thun dimana sy menggunakan pnglmn yg telah sy lalui untk mmbntu sahabt2 sy memerlukan ..support them, bagi semngt...

"u r such a great woman"

itu antara kata2 yg sy terima di saat sy jatuh tersungkur tp sy mampu bangkit dgn slumber..
slumber??slumber ke? itu org yg kata tp org yg mengalami xkata...

sy pun menoggeng gak di saat frust..
Tp sy menonggeng kerana sujud di sejadah...hehe
Telekung sy xkering dek air mata ketika itu
Tapi kerana menoggeng itulah sy tidak smp ke tahap mmbunuh diri~

So kat sini sy nk kongsikan tips how to heal d hard feeling..

 1. First skali of corse kena dkatkn diri dgn Allah..sgt3 pnting..sebb inilah yg menghalang kita dr melakukn perkara yg bukn2..bnykkn solat taubat, tahajud, hajat..zikir jgn berhenti..baca alquran..bnyk lg amalan yg bleh dilakukan..

2. Bila yg first tu kita buat, insyaAllah automaticly rs redha dalam hati tu akan dtg..bila kita redha kita akn boleh terima sesuatu tu dgn hati terbuka..kita boleh fikir positif dan hikmah disebalik kejadian..

3. Sibukkn diri dgn pelbagai aktiviti..elakkn drpd bersendirian

4. Avoid drpd mendengar lagu2 cinta or menonton cerita cinta..~bhy lagu2 cinta kdg2 boleh mmbunuh..sy sndri xmenonton tv (love story) hampir 7-8 buln..skang ni bru brani nk tgk sikit2..huhu..

Apa lg ek..sy pun dah xingt sgt apa yg sy buat..yg 4 tu la yg sy praktik even smp ke hari ni..
Kena buat sentiasa..sebb hati kita ni berbolak balik..dan iman kita sentiasa turun dan naik..
Kalau kita terleka sekejap syaitan pasti akn menggunakan peluang yg ada untk menghsut dan memusnahkan anak adam..

Sy rasa ada 5-6 jam sy bagi motivasi percuma kpd someone ni..
untk naikkn smngt dia semula..smp sakit2 mulut jdnya..
penggunaan mulut yg maksimum..haha..
padahal dr dah pesan dh, kurangkn berckp..
tp nadiakn bila dia rsa dia sihat je dia langgar sume tu..huhu...

Kadang2 sy agak bosan gak asyik berckp soal jodoh
Tpi isu ni xkan selesai selagi jodoh itu xditemui
Apa yg boleh sy kata, jodoh itu unik
Ia akn smp on the right time with the right person
So no need to risau2 sgt..
Apa pun usaha dan doa itu perlu gak dilakukan...

So sempena tahun baru ni, mari kita buka buku baru
cari semangat baru...hijrahkn diri kpd yg lebih baik..
jgn masih berada di tkuk yg lama
jgn masih lg hidup ditahun2 yg lepas a.k.a hidup dlm kenangn..^_*
move forward..jadikn yg lepas sebagai pengajaran dan pengalaman yg pasti diperlukn di masa hadapan..
Salam Maal Hijrah


P/S: masih dalam mode motivator..hehehee











Friday, 9 November 2012

Res-2


"You're leaving because it's easier to walk away than to fight for what you really want"
Best tak ayat tu??kebetulan plak ternampak ayat tu di saat sy nk menulis entry ni..
Tengahari td msa lunch, ofismate sy tunjuk FB someone..
someone tu ialah ex-wife cousin dia..
ex tu means dah cerai la kan..

apa yg menarik sy nk share di sini ialah punca penceraian mereka..
bercerai kerana mak mertuanya tidak suka..
sebelum bercerai mcm2 dt gurl tu kena, pernah mengndung tp ttba baby hilang dr kandungan..
Wallahualam..hny Allah yg tahu..

Bila family mertua xsuka, perkahwinan tu bukanlah satu jln yg mudah..
mungkin sebelum berkahwin, kita kata sanggup untk mengharungi apa shj bersama..
jika perkahwinan itu diteruskn jg tanpa restu..sejauh mana perkahwinan itu mampu bertahan?
Saya tiada jawapannya...

Maka itulah perkara pertama skali yg sy titik beratkan sebelum berkata yes untk sebuah perkahwinan..
Restu dr kedua2 belah pihak...
somebody pernah ckp dgn sy, knp awk mgalah nadia?kenapa awk xlawan sj..
sebab jawapannya ialah
I'm leaving because it's easier to walk away than to fight for what I really want"
sy xsanggup nk melukakan hati 2 org yg telah melahirkan dan membesarkn insan yg sy sgt syg ketika itu.
kasih ibu bawa ke syurga kasih ayah sepanjang masa..
setiap ibu bapa mesti mahukan yg terbaik untuk anak2nya..

sy xsalahkan mereka bila mereka ad calon pilihan sndri~pastinya pilihn yg terbaik untk anak mereka
sy xmarahkan mereka bila mereka xsuka orang melaka~pastinya ada sebb mereka sndri
sy xambil hati pun bila mereka menolak tanpa bertemu dgn saya terlebih dahulu~mungkin itu yg terbaik!

Cara hidup & berfikir org tua bukanlah sesuatu yg mudah untuk diubah..
dan sy bukanlah seorang yg pandai dan kuat untuk mengubahnya..

Tapi sbnrnya ats 1000 alasan dan sebab sekalipun..akhirnya semuanya kembali kpd ketentuan Allah..
Sebenarnya Allah telah mencatatkan jodoh setiap hambanNya..jika ada jodoh seribu halangan pun akan bertemu jua, begitu juga sebaliknya...
Restu itu hanya salah satu drpd 1001 sebabnya shj..sekiann..

 





Thursday, 8 November 2012

What year can do...

It's Nov now...dah hujung tahun..2013 bakal menjelma~
Hujung bulan ni my baby viva la vida akn smbut ulangthun kelahirannya yg pertama..
mcam biasa la, hadiahnya menuntut perbelnjaan yg tinggi..huhu...

menyusur kembali kisah setahun yg lepas di saat sy mmbuat kptsan mmbeli kereta..
dengan gaji yg xbrapa sgt, tolk itu tolak ini sy memang xmampu nk beli kereta..
dan membeli kereta pun xda dlm plan sebb msa tu plan hidupnya lain..

Apa yg mendorong sy membeli kereta?
d answer is  bagi mengubat hati yg luka..
I have to do something untk mengalihkn perhatian sy drpd masalah yg membrt di hati..
dan d WWB4732 itulah yg berjaya mengubt hati sy..

Walaupn luarannya sy mmbeli kereta krana ingin memudahkn adik sy untk menjalani praktikal,
tp sebb terbesar yg mendorong sy berkata yes for having a car adalah perkara tersebut...
masa tu masalah duit bukn lg masalah...
tolak itu dan ini masih cukp sbnrnya...yg penting sy perlu kembalikan semangat sy..

Sungguh cpt masa berlalu..bnyk yg berubah..terlalu jauh berubah..
what a year can do...dah xsama mcm dulu..

Wednesday, 31 October 2012

Syukur Nikmat Allah

I'm so happy..Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT
dengan kelahiran cucu sulung dalam keluarga kami
My brother n sis in law's daughter~
Nur Aafiya Umairah lahir sejurus azan maghrib 30 Oktober 2012..
nak enterprem skit..nama tu sy yg bagi..hehe
kakak ipar sy sgt sporting..biasanya couples msti berebut2 nk bagi nama untk anak dorang,
tp sy dgn sesuka hatinya yg bagi nama kpd anak buah sy..dan dorang ok je..
abang sy memng nk nama umairah tu..so sy just ubah nama yg depan je coz sy rs nama yg dia plih xsedap..
hahaa..nadia memang sesuka hati dia je kan~

Skang tgh xsbr nk tunggu hari jumaat nak balik kg..
jumpa anak buah tersayang..hehe..

Ahlan wasahlan Aafiya..semoga mmbesar dgn sihat..
jadi anak yg solehah yer..

Tuesday, 23 October 2012

labuhnya tudung~

Macam xde keje je smp bleh buat 2 entry dalam satu hari..haha
keje ada, tp tgh blur search2 xdpt..huhu..

nak cite pasal penampilan~
rmai org pernah menegur penampilan sy..yg tegur tu semuanya lelaki..
yang pompuan xsmp hati kot nak tegur..haha..

Antara teguran drpd dorang adalah seperti berikut~point je, ayat dorang dh xingt
~bersolek la sikit..baru nmpk cntik
~bergaya la sikit..ko kan ada duit beli la baju cantik2
~jgn pakai tudung besar sgt..xcntik

Semua teguran tu sy terima dgn hati terbuka..tp bagaikan angin lalu..
sejak dr 4 thun yg lepas dah ada yg menegur sy soh bersolek n bergaya..
tp honestly sy xpndai..n xselesa sbnrnya..kdg2 cuba gak bergaya sikit..
then bila pakai lain sikit, bnyk mata yg memndang and menegur..sy xsuka.

Akhirnya sy tetap menjadi diri sy..sy pakai apa yg selesa pd sy..
Ada yg cakap, nnt suami ko bosan tgk ko mcm ni je..
erm kata2 tu kdg2 menggugat gak untuk sy berubah mnjadi seperti gadis2 cantik di luar sana..

Tapi sy sedar yg sy tidak boleh mnjadi org lain..
biarlah kalau sy nak kelihatan cntik nnt di hadapan suami sy shj nnt..

sy lebih rela tidak dipandang, drpd ada perasaan xselesa bila ada yg memandang..
sy pernah tny dekat kawan sy, adakah sy selekeh? then dia jwb..xlah..ok je, kemas dan bersih..
Ok jawapn tu sudh cukp buat sy..
Ada beza antra cantik dan kemas..
Biar xcantik, asalkan kemas...
Biar xcantik di mata manusia, asal cantik di mata Allah~

Hari ni ada yg menegur sy, labuhnya tudung...
Dengan bahagia sy menjawab, sy rasa sgt selesa macam ni kak..^___^

Note:Labuhnya tudung bukn ukuran baik atau tingginya ilmu seseorang itu..

Testosteron Quiz

Semalam sy buat ujian mengukur kadar testosteron dalam badan..just nak thu tinggi ke rendah..
seperti yg kita sedia maklum, testosteron tu kan hormon lelaki..hehe

sy selalu terfikir yg hormon lelaki sy dalam badan tinggi coz kebnyakkn perkara sy lebih kpd lelaki (wlaupun sy ni dikategorikan perempuan yg lemah lembut~org kata la..sy xkata pun..haha)

contohnya, sy xsuka pergi shoping klu xde benda nk beli..
sy xberminat nk bcerita berkaitan or shoping -handbag, kasut, perfume, alat solek dan benda2 yg kbnykn org pompuan suka..

sy rimas dgn benda yg feeling2...
ego sy agak tinggi mengalahkan lelaki~org xkan berjaya klu nk merajuk2 dgn sy..sy xkan ambil pot pun..hehe

sy agak ramai kawan lelaki and rapat dgn cousin2 lelaki coz sy rajin join dorang sembang..kdg2 klu ktorang sembang tinggal sy sorang je pompuan, cousin2 pompuan semua yg lain xkan bleh stay lama2 dgn topik perbualan ktorang..hehe

erm bnyk lgi kot..xbleh nk ingt plak..

so sy pun buat la ujian tersebut..xpayah g hospital pun..jwb quiz je..hehe

then the result memng menunjukkn hormon testostron sy tinggi..haha..

tp wlau apapun sy msih seorang wanita dan mempunyai naluri kewanitaan yg tinggi..

Mungkin hny cara sy berfikir shj yg more to maskulin...

Kenalilah diri anda..hehe

Sekian terima kasih...





Monday, 22 October 2012

Football~stand untk org yg negerinya xde dlm list

Sy buknlah peminat bola sepak
dulu xtahu pape pn pasal bola sepak..
bila dh tahu sikit2, org tny sokong team mna??..
beberapa thun yg lepas, personally sy sokong kedah coz melaka xda dlm list pun..haha
sy sokong kedah sebb masa tu sy blaja kat kolej matrikulasi kedah
Pastu sy tukar sokong selangor, coz sy dpt thu secret admire sy org selangor..hahaha..
but then starting 4 years ago (2009) i'm starting support Kelantan team..why??
Team kelantan mula sy kenali dan disokong because of 2 reasons
1) Kelantan Negeri tok guru
2) Sebb Tok guru gak!

haha..yg kedua tu tipu..sbb scandle sy dulu org Klntan..fullstop.

Now i am still with the TRW team because of only one reason..Kelantan negeri Tok Guru and I Love Tok Guru very much..peace!

Congratulation to TRW!..yeah menang..berdebar2 menunggu hingga ke tiupan wisel yg terakhir..

Ngri Kelantn tetap di hati but I will try my best to avoid married man from K..bukan sebb benci tapi serik..

*Tp klu dh jodoh ap bleh buat :-(

Friday, 12 October 2012

Bosan tak de keje~

Kalau busy complaint penat
Kalau xde keje complaint bosan
Hakikatnya manusia memang macam tu...

Yo soy Betty la fea~
ingt x cerita tu? mungkin ada yg ingt ada yg x..
Saya dah mcm Betty skang..

It hard, so hurt..
no pain no gain..
to have something always we must lose something..
One fine day i will share my experience..it was nice sometimes..

#rupa paras blog pun dh berubah..sesaje..nk nmpk matured konon..

Monday, 10 September 2012

Quartet..

I am repeating back reading quartet..

sebabnya semalam xbalik kg..and ada banyak msa berehat..

okeh just realize, sy lebih suka ada aktivit drpd xde aktivit..dulu sy lebih suka duduk berehat di rumah bila hujung minggu
yes, sometime bila dh biasa sgt bergerak aktif memang rasa need some time to relax..

tp bila berehat2 xwat pape, rsa bosan plak..deadly bosan..then sy start cari something to do..itu la~baca quartet..

nak citer nih!hehe..

pasal wishing besday... when someone or somebody ingt kita pny besday n give wish then kita xingt pun besday dia..it worse kan?yes it happen to me..

masa sy dpt besday wish drpd someone tu..and dia kata mna ley lupa my besday sy straightly fikir bila his besday..n i got no answer..search info kat Fb dia plak xde..huhu..camno ni..xkan nk tny dia sndri..mesti la menyedihkan yg berkenaan kan??then i tny myrumet, dia ingt x besday bdk2 kelas msa school dulu (dulu2 kan rajin ingt besday bdk2 class)..then dia mmbrikn jwpn yg lebih mengconfiuskn..

okeh..seingt sy besday dia something berkait dgn no 8 and 9..xpasti buln 8 or bulan 9..but myrumet/ex-schoolclassmate ckp buln april..sy rasa xmmbntu..

then sy bukk blik email2 lama~memang xmendelete email pun..cari punya cari2 seb baik ada rekod wish dia kat fb thun lepas kot..seb baik kat fb ada lg bila bukk link tu!dgn pantasnya sy terus set reminder..supy xlupa lg..hehe

and his besday was last saturday..8/9..kuat jga ingtn sy yer..hehe..cuma xpasti je..tkut la kot tersalah wish ke..mesti malu dan menyedihkan..huhu..

So, dia pun ckp trima kasih coz ingt besday dia and request hadiah juga..hoho..

So hadiahnya ialah sy kena blnja dia mkn~dia yg akn blnja sy sbnrnya..haha..

~end

Footnote
1.Start fikir nk cari escoter..paling baik bwk muhrim yg siqah..hua3
2.Baca balik quartet disebbkn peristiwa yg tersebut..^_*






Monday, 3 September 2012

D Engagement

The very simple ceremony..
xde dulang hantaran bagai,
pihak fmily lelaki dtg satu kereta saja..
macam dtg beraya..small discussion...
Jimat lg menjimatkan~hehe..suka

Alhamdulillah selesai sudah..
Congratulation for your engagement..
Semoga dipermudahkan untuk step yg seterusnya..aminn..



Wednesday, 29 August 2012

Salam Aidilfitri

Selamat Hari Raya aidilfitri
Rasanya xterlambat lg nk wish kat blog ni..
Aidilfitri, kite kembali kpd fitrah..

Bnyk yg berlaku ketika aidilfitri~tp mls nk cite..
skang ni memang dlm mode mls nk cerita...

Tapi suka membaca cerita...
Tengah sibuk study pasal Iskandar zulqarnain, Alexender the great.
tergerak nk baca pasal Alexender ni bila dgr anak si artis NK tu bg nama anak dia Alexender..
So just nk thu nama tu nama yg baik or x..
Tkut menjadi ikutan nnt..
So nk ckp pape kena ada ilmu...

Selain tu, xde nk ckp apa dah..just wanna have new entry in this blog...

*Terfikir to close this blog..but still thinking about it...



Tuesday, 14 August 2012

Syahdu 24 Ramadhan


Di saat sy membina benteng kekuatan untuk menghadapi  hari –hari terakhir menjelang syawal, Allah menguji sy…akhirnya apa yg cuba dipertahankan roboh jua..sy akur  dgn kata2 ini..


Sometimes you just need to cry and be sad. You need to break down and be torn apart. You need to learn to pick yourself up and put yourself back together. Sometimes, the only way to be happy is to give into sadness first. Cause without sadness, there is no happiness; you would never learn to smile.



Sehingga semalam sy tidak terlalu memikirkan soal jodoh..tp after that evening, I think I should pray a lot for my soul mate..i have no Idea of the suddenly ‘come back’..after 2 months I guess.. sy ingt sy sudah terlepas..selepas 2 bulan boleh muncul semula xmustahil the same situation happen in 2 or 3 years..2 months is still new what…and the best solution for me is getting married!

Saya xtenteram bila tahu ada hidup org lain yg xtenteram disebabkn saya..dan harapan itu pun sukar untuk sy penuhi…I try so hard untk membuang kenangan 29 Ramadhan tahun lepas, dan sehingga petang semlm sy rasa sy mampu untuk menghadapinya tanpa kesedihan sehingga menitiskan air mata..

Tapi Allah menguji sy lagi..and I’m the looser..sy kalah dengan perasaan sndri..Pretending be strong for some period of time, finally I admit that I’m not that strong… sy xmampu lg nk sorok apa yg saya rasa..dan sy xmampu lg untuk bersetuju dgn setiap apa yg dia kata..

Walauapa pun niat dia untuk kejadian petang semalam sy rasa dia xpatut buat mcm tu..dia sepatutnya peka dengan hati perempuan..he should learn more..sy harap perkara ini xxkan berulang lagi..and I really hope sy jumpa jodoh sy dgn segera supaya sy tidak menyusahkn hati mana2 pihak…aminnnnnnnnn

*Curious adakah dia baca blog  ni??


Friday, 10 August 2012

Syahdu Ramadhan menjelang Syawal

Hari ni brapa ramadhan ek?? 20 ke 21??xcek lg..pasni sy cek..thun ni entah kenapa sy memng tak ingt tarikh..tp yg pnting sudah msuk ke fasa ke 3..how fast..sayu hati..minggu depan dah nk raya..singkatnya masa yg tinggal..rsa xpuas menghirup nikmat ramadhan..


Fasa kedua rasanya habis mcm tu je..xdpt tarawih, xdpt solat..xdpt mengaji...untunglah kaum adam!so must push sehabis daya untk fasa ke3 ni..mudah2an..Ya Allah permudahkanlah..berikan kekuatan..berikan kesihatan..aminnn...


Sy nak ungkit juga kisah lama..bukn nk ungkit pun..just teringat je..saya ad beberapa fasa sepanjng thun yg menyebabkn sy akn teringt kisah lama..ini mungkin fasa terakhir..ramadhan dan syawal..selepas ini tiada lg yg berlaku/kenangan yg mengingatkn sy kpdnya..insyaAllah mudah2an...

InsyaAllah ramadhan thun ni lebih baik dr thun lepas..dan mudah2an jika diberi nafas sehingga thun hadapan mudah2an ramadhan akan dtg lebih baik lagi..aminn..

Ramadhan thun lepas sy bnyk fokus pada perbincangan & persiapan untk dirisik dan bertunang..dan belum pun Syawal berlalu meninggalkan semua yg dirancang hancur berantakkan~semua itu ketentuan Tuhan..saya terima dengan hati yg lapang..eh mcm puisi plak..hehe

Sesungguhnya setiap yg berlaku tu membawa seribu kebaikkan..sy terasa nikmat itu sekarang..sungguh nikmat yg sukar untuk diungkapkan...i admit that raya tahun lepas adalah raya yg paling menyedihkan yg saya rasakan...sehingga terbawa2 kesannya pada Ramadhan thun ini dan lebih2 lagi apabila dh dekat menjelang syawal ni..sehinggakan sy takut untuk menghadapi Syawal..msih terasa-rasa moment thun lepas..but Alhamdulillah berjaya mengawalnya..rasa yg hadir itu fitrah..haruslah diurus supaya menjadi barakah...yg pasti kesan tahun lepas memberi 1001 kebaikan untk tahun ini..dan sy yakin saya mampu menepis rasa tersebut...Doakan semoga Nadia terus kuat bermujahadah! InsyaAllah sy akan menyambut Syawal dengan senyuman tanpa kesedihan...





Monday, 30 July 2012

Adakah Taubatku diterimaNya?


Saya baru selesai membaca Novel Cinta High class & cintaku kerana agamamu by Fatimah Syarha & her husband (xingt nama..Dr Farhan Hadi kot)

Apa yg boleh dikatakan~sy affected..sedih sgt..sebabnya cinta sy sudah tidak high class..:(..andai masa itu boleh diundur kembali..tp menangis air mata darah sekalipun benda yg dah jadi xkan boleh diundur kembali..dah jadi tetap jadi..hanya boleh diambil iktibar atas apa yg telah terjadi..

Tingginya keperibadiaan Qani’ah tu (watak dalam novel tu)..sy tertinggal jauh untuk menyaingi keperibadiaan dia..disebabkan itu sy terfikir, jodoh sy nnt tidaklah sebaik Muslih..sedih lg…sedangkan itulah cita2 sy sejak dahulu lg..

Saya xtahu adakah sy tersalah pilih jalan..tp sy rasa sy sudah berada di jalan yg betol pada mulanya..namun sy tidak kuat bermujahadah..mungkin itulah silap saya..dan saya tidak tegas mempertahankan prinsip hidup saya..
 
Saya tidak menyesal malah saya rasa bersyukur kerana terpilih untuk melalui ujian ini..Cuma sy rasa sedih dan terkilan…

Saya masih simpan semua SMS dan barang pemberian dia..haruskah saya membuangnya?Tapi sy xde kekuatan untk melakukannya..namun bila mengenangkan itu dosa2 silam saya, sy rasa jengkel....Ya Allah berilah kekuatan untuk ak melakukannya..
Dan kenangan2 itu kerap kembali menghantui fikiran saya..saya rasa sangat2 berdosa..Andai ingatan itu boleh dipadam~

Namun saya bersyukur kepada Allah kerana cepat menyedarkan saya…’hati itu tenteram kepada kebaikan dan resah kepada kemungkaran’…sy selalu tidak tenteram sepanjang tempoh waktu itu walaupun sy rsa sy bahagia masa tu, namun selepas sy nekad menamatkan perjalanan yg buntu itu, ketenangan itu milik saya..tenang yg sukar diucapkan..Alhamdulillah…

Nasihat sy, kepada sesiapa yg belum terjebak dan ingin mengecapi cinta high class,hindarilah jalan2 yg boleh menjebakkan anda...mencegah itu lebih baik dr merawat..

Semoga taubat saya diterima olehNya..Aminn


Monday, 2 July 2012

Fb dan status


Saya memang dikenali di kalangan saudara mara sbg seorang yg  sngt aktif berfacebook..hehe
Sampaikn ad sorang ex-mak sedara yg dah lama gila xjump~last jump masa umur 11 thun then jumpa kat fb..pastu jumpa dia masa umur 25 thun masa my cousin wedding, dia boleh ckp owh ni la nadia fb..hahaaha..teruk je rasa..memang dah di cop!haha

Xpe la x amik ati pun..memang btol pun ap dorang ckp tu…
Then ada sorang kawan sy ckp, sy slalu buat status double meaning~wah!
Actually sy tulis ap yg sy fikir..tp most of them yg selalu misinterpret ap yg sy tulis especially isu JODOH! I just don’t noe why…sometime sy tulis berkaitan dgn apa yg berlaku di sekeliling sy tp rmai yg ingt sy tulis tentng sy..hua3..let it bee…

Cite2 pasl status kat FB ni sy pernah buat status pasal merisik dan bertunang..
Suddenly somebody ask me ~nadia ko dah tunang ea??
Ok benda tu reaksi normal actually..tp sebb ianya di tanya oleh seseorang yg ehem3 maka soalan tu agak membungakan hati sy ..may be dia rasa pelik coz b4 ni sy bru je cite kat dia yg sy dah 'clash' dgn bdk tu and xde calon pn lg nk kawen..hehe...dan dia adalah d only one yg wish besday sy through my hp and sy sgt tidak sangka dia akn ingt besday sy~ok wlaupn klu dia xingt pun kat fb ad reminder (jgn nk perasan yer nadia!)..hanya dia je yg tau samada dia btol2 ingt or fb yg ingtkan dia..hehe..tp sebb dia xwish kat fb tp dia mesej sy menyebabkn I feel special..^_* rasa nk senyum sepnjang hari..hehe

Last year seingt saya dia xda wish kot..thun sebelum tu dia ada wish..then tetiba got the wish again..huhu..terharu...

Tetiba sy teringat satu ayat dr kawan baik sy~
kadang2 kita xnmpk bintang sebb kabus tebal sangat..bila kabus dah berlalu pergi baru kita nmpk bintang kita...

Ayat falsafah tu...hehe..belum tahu lagi samada itukah bintang yg sebenar2nya..kita tunggu dan lihat nnt..^___^




Thursday, 21 June 2012

Kabus Tak Berpanjangan



Alhamdulillah syukur yang tak terhingga..
Bila kita melalui kesusahan untuk mendapatkan sesuatu tu then kita dapat apa yg kita usahakan tu mesti happy sgt3..

Perasaan gembira yg sgt sukar untuk diungkapkan


Hari ni sy berjaya dpt UNITEN tender 200K plus..hasil kerja keras selama ni..may b amount tux de la bnyk mana for senior but for me yg baru nk bertatih ni, satu penghargaan buat diri sendri..ini bukan kejayaan sy seorang..tp hasil team work kami…

Special from my bos~firstly congratulations tu you nadia..well done!sy senyum lebar hari ni…
Honest to say sy xsuka bidang yg sy kerja sekarang..coz sy xminat..but I’m always try do d best for every my responsibility…always sy rsa give up n bosan dgn kerja sy..tp hari ni satu anugerah buat sy…usaha berbayar..and for sure it was a great experience for me…

Terasa satu lagi doa sy dikabulkan oleh Kekasih sy..Thank you Allah


Wednesday, 6 June 2012

Setengah mati??

Saya seorang yg suka menyanyi~haha
Ramai yg melabelkan sy dgr lagu2 nasyid je..
Haha tidak sebenarnya..saya dengar semua jenis lagu..
dan sy suka apa2 lagu yg sedap di telinga saya...

Kadang2 sekali je sy dgr sy dah terus suka
Kadang2 sy suka sebb sy terdengar lagu tu bnyk kali..
baru2 ni sy ad terdengar satu lagu ni..lirik lagu dia xde la bagus sgt , tp music dia kot yg best..
ala2 lagu lama gitu..hehe..
Tajuk lagunya cinta separuh mati..
tajuk lagu je dah menggambarkan xbgusnya lagu tu..haha
pepandai je kan sy buat ulasan..haha..

Cinta separuh mati untuk manusia adalah tidak elok sama skali..
Biarlah kita mencintai Allah mengatasi segala2nya..
InsyaAllah if anything happen kita xkan jatuh terduduk terlalu lama..

Tapi sy suka je lagu ni..sebb music dia...ngeh3
 So layannnn..tp jgn selalu..sekali sekali xpe..


 Walaupun gmbr cam xsesuai je dgn lagu..tp yg ni better kot dr video gmbr pompuan seksi..hehe

Tuesday, 29 May 2012

Last date relevankah??


Ini cerita hari minggu yg lepas. I met him!..for d last time..huhu…
Saya memng ad niat nak jumpa dia untuk kali terakhir. Sebelum dia menjadi suami orang. Sepanjang kami ‘berkawan’ kami hanya pernah keluar berdua sekali sahaja~cari/ survey cincin dan barang tunang..selebihnya kami hny berjump di rumah sy di hadapan mak dan ayah saya..

Tapi sy xpasti patutkah sy jumpa dia di saat2 ini..tp hati sy kuat nk jumpa..then sy berdoa pd Allah jika niat sy ini baik buat sy, maka pertemukanlah sy dgn dia..Allah makbulkn doa sy..dia bersetuju untuk berjumpa dgn saya apabila sy menyatakan hasrat sy nk berjumpa dgnnya…

Tujuan utama sy nk jumpa dia sebb nk bagi dia wedding present..but I’ve another plan if he refuse to meet me..sy akn pass to my fren yg keje sama tmpt dgn dia..tp dia setuju nk jmp so hasrat sy tercapai..

Before this sy rsa sy ok klu jumpa dia selepas ini..bertembung tgh jalan ke, it is ok with me, we r  fren right?..coz sy boleh terima semua ni dgn redha and that’s y gak sy nk jmp dia bagi dia hadiah.tanda keredhaan dan sokongan sy terhadapnya..and I have d intention to attend his wedding also!

But…lepas jumpa dia sy tahu sy xkuat dan sy berjanji dan berharap sy xkan jumpa dia lg smp bila2..huhuhu..dan sy xkan pergi wedding dia pun!

My feel to him still strong and becomes more stronger when I meet him, when I look to him.. how he face for this wedding..eventhou I am not really know what his true feeling~just don’t want to ask might be it will hurt myself..
He just say don’t know for everything I ask about his preparation…

I told him to accept all this with open heart..he said..we’ll see..he said he miss my father and many apologize to him..
Owh I’m not supposed remember all this..sy xthu ap yg sepatutnya sy rasa untk dia..

Kesian?sy lebih kesiankan diri sy sndri…happy?how I should be happy if he is not..

I hope this writing is the last writing I write about him…sy dh berjanji nk lepaskan dia pergi… saya yg suruh dia pergi at d first place..so I must build up myself my spirit again..we r not meant for each other…
Nasib baik perjumpaan kami ditemani adik lelaki saya~so we r not talking about our feeling..hehe..
Biarlah hari sabtu haritu menjadi d last memory between us…mungkin sebelum ni sy rasa saya masih boleh berkawan dgn dia, tp tidak after last Saturday..as my sis said, bukan untk memutuskan silaturrahim dgn seorang kawan, tp demi menjaga 3 hati dan kebaikan untuk kami bertiga or mayb berempat (after I get married soon..hihi)-ok sis I agree with u..


Mungkin sekarang ni dia belum boleh menerimanya dgn sepenuh hati but I’m sure he will accept it setelah akad itu nnt…I know his wedding will be bless and they will happy…parent choice is the best!
Xsemua kisah percintaan akn berakhir di jinjang pelamin..because of love I let him go..i don’t  want he put d most important things in his life aside..sy xnak jd mcm Rita rudaini dgn aidil


I hope my new love after this bermula di jinjang pelamin and forever until Jannah~ 

My sincere advise kpd sesiapa yg mengalami keadaan yg hampir sama dgn sy, jgnlah berhubung lg dgn ex anda selepas msing2 telah ada kehidupan sndri especially jika kita berpisah scr baik/terpaksa berpisah…sbb dia akn mengundang bnyk keburukan..trust me..i must admit that sy ad terlintas klu jd his second wife pun sy snggup..how hard to deal with emosi and rasional..but thank you Allah krana mengaturkan pertemuan ini lebih awal..setidak2nya sy thu how to handle hubungan sy dgn dia selepas ini…dan membatalkan niat sy untuk terus berkawan mcm biasa dgn dia..huhu..to turn relationship into friendship is very hard.. we must admit it..


Cukuplah sehingga di sini…biarlah ia menjadi satu kenangan yg indah untuk dikenang..Kami terima segalanga dgn redha..insyaAllah~